Ordenant el caos

En Jordi Marcet i la Rosa Vila-Abadal són dos digníssims representants d’una generació de ceramistes catalans que, en plena maduresa artística, no deixen de sorprendre i innovar amb una obra inspiradora que ha evolucionat amb ells a través de l’experimentació, l’esforç i la creativitat. Cadascun amb les seves peculiaritats i maneres de fer, però treballant plegats amb l’objectiu de sumar aquelles moltes coses que comparteixen: el gust per l’experimentació, el plaer pel treball ben fet, les ganes d’aprendre sempre i d’arribar als altres. Inconformistes de mena, al llarg de la seva trajectòria han estat capdavanters en provar i experimentar nous materials i noves tècniques on plasmar les seves creativitats i aportar major càrrega conceptual a la seva obra.

El seu estil es distingeix per una obra coral d’una bellesa extraordinària i de gran potència visual que ens interpel·la; lligams de complicitat en un diàleg obert i fèrtil que traspua l’alè de la creació compartida. Un subtil contagi de sensibilitats de dos artistes que han decidit sumar creant, en un enriquiment recíproc d’idees i continguts, i treballar a quatre mans tot construint ponts i lligams de complicitat entre ells per a arribar a obres d’una elevada complexitat tècnica i estètica.

Creadors d’un llenguatge ceràmic original i singular, la seva obra, de referència obligada en la ceràmica actual, conté un component atemporal i, alhora, contemporani. Atemporal perquè hi ha molt de silenci i un xic de desassossec en les seves ceràmiques; contemporani, per la seva dimensió sensitiva, un art que és expressió de l’espontaneïtat i llibertat, d’aquí la importància que hi tenen el color, el relleu, la qualitat de la substància i la textura.

Sobris i detallistes alhora, en Jordi i la Rosa mostren al Terracotta Museu un important patrimoni artístic, una obra subtil, càlida i delicada, de gran sensibilitat i sofisticació. Ceràmiques elegants nascudes de la reflexió i del desig de jugar amb les formes, de reunir pacientment petits elements per donar origen a una nova unitat amb entitat pròpia, tot cercant el màxim efecte possible en la classificació i la repetició. La seva idea de l’art desplaça les imatges al seu aspecte més expressiu, constructiu i rítmic amb un plantejament artístic que cerca l’exploració esteticista de la pròpia matèria. Il·lusions misterioses i sorprenents, transmutacions i transformacions de diferents elements que, disposats en un efecte batejat com a vibracional, creen en l’espectador la percepció que s’ha produït quelcom màgic.

Artistes apassionats del seu ofici, amb cada obra proclamen el seu amor per la ceràmica que, al cap i a la fi, és el mitjà que els ha donat la dimensió simbòlica i d’experimentació que necessitaven per a trobar un codi artístic personal. Així, no és per casualitat que observar les seves obres ens endinsi en un món optimista, alegre, viscut, reconegut i estimat; d’aquí el seu univers ple de lletres, números o punts.

Independentment de les formes i elements utilitzats per a crear-la, cada peça sorgida de la seva creativitat manté un ordre i coherència propis, una unitat estructural feta des de l’efecte multiplicador tal i com s’evidencia a “Ordenant el caos”, magnífica exposició que ens aproxima poèticament a la seva sensibilitat artística a través de les emocions i les percepcions visuals que suggereix la seva ceràmica.

En Jordi i la Rosa frueixen del contacte amb el món i la natura. Detallistes, exigents i pulcres en el seu treball (només cal veure l’acabat net i cuidat de la seva obra) són dos dels ceramistes de casa nostra més entusiastes, més autèntics i de més solera del panorama actual. Han fet de la ceràmica la seva vida; cada dia s’hi han dedicat, i s’hi dediquen apassionadament cada dia. Treballen constantment, no en tenen mai prou.

Perfeccionistes de mena, practiquen un art sobri, pacient, fora del temps, sorgit de la matèria i del coneixement del seu treball i domini tècnic; una variada obra ceràmica en la qual es reflexa la seva personalitat i talent per a desenvolupar creacions plàstiques d’un preciosisme sorprenent i de gran potència visual i que, a més, estan íntimament lligades a l’esperit de la nostra terra.

Convidem, doncs, a contemplar i gaudir l’obra d’en Jordi Marcet i la Rosa Vila-Abadal exposada al Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal. El seu art té el poder extraordinari d’ajudar-nos a potenciar la nostra imaginació, fer-nos apreciar la bellesa intrínseca de la matèria i transmetre’ns la seva essència. Pel Terracotta Museu, promoure i acollir aquesta mostra és una satisfacció i una oportunitat més per refermar la nostra missió d’encoratjar i fer confiança a la creativitat de la ceràmica contemporània del nostre país i els seus actors principals.

Xavier Rocas Gutiérrez
Director en funcions del Terracotta Museu