Teresa F. Faris i Clodagh Molloy, Premis Enjoia’t 2022

El jurat dels Premis Internacionals de Joieria Contemporània Enjoia’t ha fallat les peces guanyadores de la 27a edició. Les dues joieres guanyadores podran participar amb un estand gratuït a la Fira Joya Barcelona 2023, participaran a l’exposició itinerant de la galeria Alliages Association a les principals fires de joieria d’Europa.

Aquests són els resultats:

Guanyadora Premi Enjoia’t Professional 2022
Autoria: Teresa F. Faris
Títol: CWaB:Lien #25
Concepte de la joia: “Lien” (“Gravamen”) es defineix com un deute o un dret de naixement. També és el cognom de la meva besàvia paterna. La genètica, el trauma i el coneixement heretats són resistents al canvi cultural i es perceben com una vibració al cos mentre s’obren camí cap a la superfície. Aquesta sèrie aborda el meu desig d’entendre la idea del dret de naixement i els deutes que hem de pagar amb el nostre cos i la nostra ment per a encaixar i sobreviure mentre vivim a la diàspora, com a espècie invasora. Aquesta obra recorda la joieria tradicional i empra disseny, tècniques i materials que revelen i amaguen. A través de cada peça tallada i soldada, soc capaç d’apropar-me a la veritat.
Valoració del jurat: Per l’impacte visual, la bellesa compositiva, la consolidació formal, la sensibilitat i el concepte de la peça.

Primer finalista Premi Enjoia’t Professional 2022
Autoria: Alex Kinsley Vey
Títol: Opa
Concepte de la joia: «Opa» és una sèrie que em recorda al meu avi, que va morir el 2012. Ara, anys després de la seva mort, sento que puc tenir la percepció del que va ser la seva vida. Aquesta peça és un recordatori que, quan morim, tot el que deixem enrere són imatges i records. Pel fet de traduir aquestes fotografies en una forma que es pot portar, espero recordar la seva vida i processar la meva pròpia mort.
Valoració del jurat: Per la poètica visual, la coherència formal, la investigació tècnica i constructiva, i per l’ús de la tecnologia, tant en la construcció com en les patines que utilitza.

Segona finalista Premi Enjoia’t Professional 2022
Autoria: Emma Bueno Carrau
Títol: Shades of Amethyst
Concepte de la joia: La sèrie «Drops Pattern Necklaces» no va sorgir a partir d’un concepte, sinó amb una finalitat: el procés de producció en si mateix i el resultat final. Hi volia incloure el color, absent en el meu treball anterior, juntament amb la lleugeresa del material, una forma senzilla i la repetició d’un sol element gairebé com un acte mecànic. Simplicitat, lleugeresa i moviment. Una estructura repetitiva del mateix mòdul en un patró regular que crea una simetria contínua i perfecta. La repetició de l’element caigut es converteix en la repetició d’una acció, ordenada per a percebre la seva uniformitat.
Valoració del jurat: A nivell conceptual com interpreta una peça clàssica i la transporta a l’actualitat desconstruint la gemma per tal de donar-li un aspecte contemporani.

Guanyadora Premi Enjoia’t Estudiant 2022
Autoria:
 Clodagh Molloy
Títol: Super Girl Medaillon
Concepte de la joia: La peça es basa en una història compartida sobre records de la infància que van tenir un efecte profund en el viatge de la vida i la salut mental d’una dona. Les seves paraules estan gravades al propi medalló. Les joies que creo a partir d’històries compartides amb mi són sobre experiències de salut mental. Serveixen com a punts de partida per a converses sobre el seu significat i el seu context, un tema que està arrelat a la societat.
Valoració del jurat: Per com transmet i s’acosta al tema de les malalties mentals a través de les tècniques tradicionals com són el gravat àcid, l’embatat i l’esmalt.

Primera finalista Premi Enjoia’t Estudiant 2022
Autoria:
 Irene Trujillo Villegas
Títol: Soporte para una nueva vida
Concepte de la joia: Conjunt de dues peces. Un fermall suporta un ou de guatlla que fa al·lusió al començament d’una nova vida. L’anell fa al·lusió a un manat d’herba. L’ou és un objecte delicat que contrasta amb el punt rígid i punxant del metall. La ironia de la joia és la incomoditat d’aquesta, ja que s’ha de dur sempre a l’espatlla i amb un ou de guatlla. Quan no es fa servir viu com a objecte escultòric sobre un paper amb els rastres del seu procés d’oxidació.
Valoració del jurat: Per com integra, i d’una forma molt natural, la joiera a l’àmbit artístic.

Segona finalista Premi Enjoia’t Estudiant 2022
Autoria:
 Imma Garcia Prado
Títol: Mimesis I
Concepte de la joia: La peça parla de l’estratègia d’algunes plantes per sobreviure i defensar-se; en aquest cas es representa l’estratègia de la flor de la passiflora, les fulles de la qual tenen uns punts grocs que imiten els ous del seu depredador principal, les papallones Heliconius. Com que les papallones femelles no comparteixen el lloc on deixar els ous, les fulles queden protegides de les erugues.
Valoració del jurat: Per la seva simplicitat i abstracció del concepte.