CRAFTS NOW: El resum de la jornada

  • Més de 150 artesans i creatius han assistit aquest matí a “Crafts NOW. Jornada al voltant de l’artesania i la innovació”, la primera acció del Programa #Talent_jove 2019 – 2022 que impulsa Artesania Catalunya de la Generalitat amb l’objectiu de dotar d’eines al sector, per promoure el talent emergent i el relleu generacional en l’artesania.
  • En la inauguració la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha destacat que el Programa contempla 4 eixos d’actuació “Creació i cerca d’espais per a l’experimentació; Assessorament i acompanyament professional; Co-mentoring, i Jornades com les d’avui de formació, inspiració i emprenedoria”. “ Cal dotar d’eines al nou relleu generacional d’artesans i creatius per apropar-los a la independència professional, establint sinergies amb el sector ja consolidat”, ha assegurat la directora.
  • La primera edició de Crafts NOW, adreçada a professionals i estudiants del sector, ha comptat amb 3 ponències d’experts en l’àmbit creatiu i artesanal, i amb una selecció de 9 creadors emergents que mostraran aquesta tarda nous materials, eines i processos que estan canviant els oficis artesans.

Dijous, 5 de desembre de 2019.- Artesania Catalunya de la Generalitat, ha posat en marxa avui el Programa #Talent_jove 2019 – 2022, amb la jornada “Crafts NOW. Jornada al voltant de l’artesania i la innovació”, un espai de trobada, coneixement i debat adreçat a professionals i estudiants del sector de l’artesania, que en la seva primera edició ha abordat la investigació, la recerca i la innovació en l’artesania, des l’òptica de la creativitat, la transversalitat i el negoci.

En el marc de l’acte inaugural de la jornada, la directora general de Comerç i del Consorci de Comerç, Artesania i MODA (CCAM) de la Generalitat, Muntsa Vilalta, ha explicat que “Crafts NOW”, és la primera actuació del Programa #Talent_jove 2019 – 2022, “un programa que impulsa Artesania Catalunya amb l’objectiu de dotar d’eines al sector, per promoure el talent emergent i el relleu generacional en l’artesania”. 

Muntsa Vilalta, ha destacat que el Programa contempla 4 eixos d’actuació “Creació i cerca d’espais per a l’experimentació; Assessorament i acompanyament professional; Co-mentoring, i Jornades com les d’avui de formació, inspiració i emprenedoria”. “Cal dotar d’eines al nou relleu generacional d’artesans i creatius per apropar-los a la independència professional, establint sinergies amb el sector ja consolidat”, ha assegurat la directora.

PARLAMENTS MEM

D’altra banda, la directora Muntsa Vilalta ha volgut agrair la col·laboració de l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD); la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC); i de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC), per apostar per aquesta primera iniciativa, “ els canvis socials i econòmics han  fet aparèixer nous professionals que fan un ús més transversal dels materials, apostant per la sostenibilitat i incorporant noves tècniques, eines, procediments i creant una relació entre l’artesania i la tecnologia”.Calia posar sobre la taula aquesta nova realitat amb una jornada de creació d’oportunitats per el sector”, ha destacat la directora.

En l’acte inaugural la directora ha estat acompanyada de la presidenta de l’A-FAD Victòria Rabal, i el president de la FAAOC, Manel Diestre. La presidenta de l’A-FAD ha destacat “la importància de la unió de les tres institucions per impulsar  i fer possible aquesta jornada”.  “ L’artesania tradicional, la seva puresa i excel·lència s’ha de mantenir, però alhora per caminar cal innovar”, ha ressaltat Victòria Rabal. De la seva banda Manel Diestre, ha destacat també “la necessitat d’apostar per nous processos de producció, per nous materials, sense perdre, ni oblidar l’artesania tradicional”.

Més de 150 artesans i creatius inscrits a la primera edició de Crafts Now

Amb més de 150 artesans i creatius inscrits a la primera edició de Crafts Now, la jornada s’ha desenvolupat un espai de trobada, coneixement i debat adreçat a professionals i estudiants del sector de l’artesania. Una jornada que ha volgut establir un diàleg al voltant de la investigació, la recerca i la innovació en l’artesania, des l’òptica de la creativitat, la transversalitat i el negoci. 

COUDRE STUDIO MEM

Conduïda pel director del programa d’Enginyeria de Disseny a l’escola ELISAVA Óscar Tomico, la jornada ha comptat aquest matí amb  3 ponències de professionals, la Premio Nacional de Artesanía Idoia Cuesta; Mònica Rodríguez que és mentora de negocis, formadora, autora i speaker especialista en Slow Business, i fundadora d’ Empreses Creadores; i de l’estudi de ceràmica i artesania postdigital de Barcelona, format per Raul Nieves, Jude Serena i Valeria Ustárez, Coudre Studio. Artesanía post-digital. 

Aquesta tarda una selecció de 9 creadors emergents mostraran nous materials, eines i processos que estan canviant els oficis artesans

En Innovació en eines es podrà veure el treball de :

  • Data Artisans, Eduardo M. Insua. Sistema de disseny i creació compartit que democratitza el procés creatiu mitjançant la col·laboració entre usuari i dissenyador.
  • Molde Polimorfo, Miguel Giner. Nova eina artesanal que permet generar noves formes mitjançant l’extrusió manual de perfils. Guanyador del Rado Star Prize Spain 2019.
  • Ceramic extrusion experimentation, Rocío Córdoba Lukman. Experimentació formal del procés d’extrusió en ceràmica i la cerca de noves formes i estètiques.

miguel giner mem

En Innovació en materials mostraran les seves peces:

  • Voilà, Laura Gispert. Solució matèrica a base d’experimentació i assajos per a parament d’un sol ús, 100% biodegradable, ecològic i comestible.
  • Innovació i recerca amb formigó, engalbes i esmalts, Jan Madrenas. Àmplia i única paleta de colors i textures ceràmiques, fruit d’una formulació pròpia i una cocció rigorosa. 
  • 0-knit, Laura Freixas. Fils de cel·lulosa bacteriana amb l’objectiu de produir tèxtils sense generar residus contaminants en les seves etapes de cicle de vida (Zero Waste Textiles).

jan madrenas mem

I en Innovació en processos: 

  • Entre Redes, Amalia Puga. Projecte en col·laboració amb artesanes gallegues, les redeiras, que sense perdre la seva identitat i ofici, innoven en la proposta de disseny per a impulsar el treball entre dones i l’artesania local. Nominada a Ei! Prize i a Antenna Awards.
  • Experimentació tèxtil, Inés Sistiaga. Investigació tecnicocientífica i artística d’exploració de diferents tècniques, tant tradicionals com modernes, per buscar nous resultats formals del tèxtil.
  • Imatgeria festiva, Miquel Grima. Treball de materials, tant de nova creació com d’oblidats, per a solucionar els problemes escultòrics de la imatgeria festiva.

miquel grima 2 mem

Més informació sobre la Jornada aquí