I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania

Neix la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, iniciativa impulsada per Artesania Catalunya amb la voluntat de crear sinergies entre aquests sectors creatius i potenciar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania. La Mostra projectarà el diumenge de la Setmana, al MACBA una selecció de 12 peces nacionals i internacionals, 2 d’elles inèdites, al voltant d’aquest sector productiu.

Inscripcións AQUÍ

I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania (diumenge 13 d’octubre, de 10 a 14h)

En el marc de la celebració de la Setmana, Artesania Catalunya ha impulsat la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que tindrà lloc el proper diumenge 13 d’octubre a l’Auditori Meier del Museu d’Art Contemporani de Barcelona ( MACBA). Aquesta mostra amb vocació internacional, és l’única i primera mostra d’audiovisuals dedicada d’aquestes característiques, al món de l’artesania, que se celebra a Catalunya i arreu de l’estat espanyol.

La Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania vol ser punt de trobada entre dos sectors creatius i productius, l’artesà i l’audiovisual, per generar sinergies, amb la finalitat d’impulsar la creació de productes audiovisuals de qualitat, basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i la seva obra. Tot plegat per projectar i impulsar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania.

La I edició recull una selecció de 12 peces audiovisuals nacionals i internacionals, realitzades entre 2012 i 2019, 2 d’elles inèdites, conformada per curtmetratges de ficció, animació, videoclips, videocreacions, spots i documentals, tots ells amb l’artesania com a principal protagonista.

Comissariada per Artesania Catalunya i el gestor cultural especialitzat en l’àmbit artesanal i audiovisual, David Hierro, per a la selecció de les peces s’ha treballat sota criteris de qualitat, diversitat i creativitat i s’ha comptat amb la col·laboració del prestigiós festival d’audiovisuals sobre artesania de Londres, Real to Reel: The Craft Film Festival; l’entitat de referència en la promoció de les empreses espanyoles artesanes, FUNDESARTE; de l’associació de professionals de tallers artesans d’àmbit estatal, Oficio&Arte; de l’ IED Barcelona Escola Superior de Disseny, del Doctor en història de l’art, cineasta i i membre de l’A-FAD, Jesús-Ángel Prieto, i del Barcelona Fashion Film Festival.

La I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, projectarà dues peces inèdites: el documental SMITHSONIAN Folklife Festival: the catalan craftventure (2019), del director Alberto Redondo. Que explica l’experiència dels 7 artesans catalans; Joan Farré, Enric Pla, Livia Garreta, Jordi Traveria, Pep Madrenas, Jan Madrenas i Miquel Grima que van participar de la mà de la Generalitat en l’edició passada del certamen SMITHSONIAN Folklife Festival, el més important del mon dedicat a patrimoni cultural i immaterial que se celebra anualment a Washington DC. De la seva banda, es presentarà el documental HANDS ON GLASS (2019), de l’escultor, fotògraf i realitzador català afincat a Finlàndia, Àlex Reig, que explora el compromís de vida, la inspiració i la manera de treballar de l’artista finlandesa Elina Salonen, que utilitza el vidre com a principal mitjà d’expressió per desenvolupar la seva obra escultòrica a través de mitjans artesanals.

De la mà del prestigiós festival anglès d’audiovisuals sobre artesania Real to Reel: The Craft Film Festival, es podran veure dues peces que van formar part del programa d’enguany del festival: el documental britànic The Chair Maker: Lawrence Neal (2018), del director Dunkan Parker, que explora el procés de creació del mestre artesà Lawrence Neal que fa més de mig segle que treballa a mà, cadires exquisides, i on s’explica a més, el seu llinatge històric i exposa l’amenaça existencial als artesans moderns. Així mateix, es podrà veure el documental mèxicà Cara de diablo (2018), del director Mariano Renteria. Una peça de qualitat contrastada sobre l’artesà Felipe Horta i que mostra l’increïble treball artesanal que hi ha darrera de cadascuna de les màscares i indumentàries que donen identitat a les tradicions dancístiques a Michoacán, Mèxic.

La Mostra, en col·laboració amb Fundesarte, projectarà LUTUM ALIUM (2017), un curtmetratge del director Luis H. Pardo i la ceramista i videocreadora Rafaela Pareja premiada pel projecte Vasija en el prestigiós festival FIFMA de França el 2016. A la Mostra presentarà la seva última videocreació, on es barreja la ceràmica i la dansa d’una manera molt poètica. Un exemple del que es pot fer si s’uneixen dues passions personals en un mateix projecte. Amb l’entitat també s’ha volgut recuperar el projecte CRAFTS&MUSIC (2012), del director Francisco López Reyes, amb la reconeguda Charo Iglesias com a artesana protagonista i el músic Paul Zinnard. En aquesta peça artesania, música i realització audiovisual s’uneixen en format de videoclip, per posar de relleu la connexió entre la música independent i l’artesania, dues disciplines de creació artística molt personal.

El premiadíssim curtmetratge d’animació Portrait Of A Windup Maker ( 2015) del director Dario Pérez, es podrà veure també a la Mostra. Seleccionat en col·laboració amb l’expert en artesania i membre de l’A-FAD, Jesús-Ángel Prieto, el curt explica la vida de Chema, arquitecte expatriat que viu a Amsterdam i que ha refet la seva vida creant joguines a partir d’objectes reciclats.

A la Mostra i en col·laboració amb l’Associació OFICIO&ARTE, es projectarà   l’spot/documental ABBATTE#somosartesanos (2018), del director Carlos Santana i amb el taller artesà ABBATTE com a protagonista. El projecte, deixant a banda  la seva magnífica producció, té darrera una història de recuperació de patrimoni cultural a Segòvia  i posa de relleu la llarga trajectòria d’aquest taller de professionals dedicats al món del tèxtil, la moda i el color.

Artesania Catalunya de la Generalitat ha volgut recuperar també Tracing 200Kg of Merino Wool ( 2012), dirigit per Borja Garmendia. Una producció de Teixidors, empresa artesana de referència a Catalunya, que va ser premiada  amb el Grand Laus 2013 per ADG-FAD. En ella s’explica la procedència de la matèria primera que utilitzen per elaborar les seves creacions a través de la narració de Manu y Corine, una parella de grangers apassionats per la seva feina que han aconseguit millorar les seves ovelles fins obtenir una llana de qualitat, possiblement la més fina d’Europa.  D’altra banda també es projectarà el curtmetratge “ARTESANIA ( 2017), de la directora Delia Márquez, que proposa anar més enllà i reflexionar sobre el mal ús de la paraula “artesania”.

El programa de la I Mostra d’Audiovisuals d’Artesania Catalunya, es completa amb dues peces que exploren la unió i les sinergies que es creen entre el disseny, la moda i l’artesania. L’audiovisual Disseny de producte, artesania i tradició | IED Barcelona (2017), explica el projecte que impulsen IED Barcelona Escola Superior de Disseny i Artesania Catalunya, i que posa en contacte a estudiants de disseny amb mestres artesans catalans  per generar nous productes innovadors que tenen de base la cultura catalana. En aquesta peça es mostra el procés de treball i els productes finals que neixen del projecte. D’altra banda i en col·laboració amb el Barcelona Fashion Film Festival, es projectarà FFFRESH ( 2017) de la directora Eva Font que té la Krizia Robustela com a dissenyadora de moda protagonista.

Amb la I Amb la I Mostra Internacional d’Audiovisuals, es posarà el punt i final a la vuitena edició d’aquesta Setmana dedicada a l’artesania, que impulsa el CCAM, amb l’objectiu de potenciar la importància de l’artesania a Catalunya i arreu i dels seus valors culturals, econòmics, patrimonials i socials.