«Llamadores» de Raquel Bistuer, Premi FAD d’Art 2021

L’obra titulada «Llamadores», de l’artista Raquel Bistuer, ha estat guardonada amb el Premi FAD d’Art 2021, durant la cerimònia d’entrega dels premis d’enguany. El jurat n’ha valorat positivament la selecció temàtica de la peça i les evocacions surrealistes d’aquesta.

A més del premi principal, el jurat ha entregat dues Mencions a dues peces destacades com a finalistes. Es tracta de l’obra «Respiració de l’univers», de Mònica Campdepadrós, i «Rosetta» de Lluc Baños.

La Junta Directiva de l’A-FAD, conjuntament amb els cinc membres del jurat, han entregat tres Reconeixements a artistes amb trajectòries destacades i universos creatius rellevants: Magda Bolumar, Teresa Lanceta i Stella Rahola Matutes.

Totes les obres guanyadores i les 40 finalistes es poden veure a la mostra «El millor disseny de l’any» fins el 29 d’agost, a la Sala A de l’edifici Disseny Hub Barcelona.

Aquestes són les tres obres guardonades:

Raquel Bistuer per l’obra «Llamadores», Premi FAD d’Art 2021.

Materials: Pa de plata sobre guix, plata, coure i llautó.
Tècniques: Modelat, soldadura, llimat, brunyit.

Descripció de l’obra: L’acció de timbrar, de girar una clau per a obrir un pany, són actes que transporten a un altre món, que et fan traspassar llocs. Aquests fets fan referència també a l’espai de la llar, a l’acció d’entrar a un lloc segur en el qual un mateix se sent emparat i abrigat.
Aquestes baldes són peces que emulen elements quotidians amb els quals transitem d’un món a un altre. Tot i així, les peces de metall són materials sensibles i van canviant d’aspecte i desenvolupant noves matrius. D’aquí que aquestes baldes no només transportin a un lloc, sinó que també ens transportin en el temps. D’aquesta manera, accedim a llocs propis construïts per nosaltres mateixos com qui construeix el seu propi recer.

Valoració del jurat: Per la selecció temàtica que es reinterpreta de forma subtil, poètica i oberta a múltiples significats. I pel fet d’aplicar tècniques de joieria a objectes amb una subtil evocació surrealista. 

Mònica Campdepadrós per l’obra «Respiració de l’univers», Menció FAD d’Art 2021

Materials: Fusta de pollancre i pintura acrílica.
Tècniques: Assemblatge i pintura.

Descripció de l’obra: En temps convulsos proposo –a través de l’obra matèrica– una connexió amb el propi eix de gravitació. Tot està en perpetu moviment de contracció i expansió, de destrucció i creació. L’obra fa referència a la llei del ritme universal: amb un moviment al voltant de l’espai buit central, per on circulen la llum i el so, recollint-se i expandint-se. 80 anelles assemblades, 40 d’anada i 40 de tornada, on el 40 simbolitza una metanoia, una transformació. La seva forma remet al toroide electromagnètic de la terra i de l’ésser humà o a la forma que es creu que té l’univers, en un sense principi ni fi, succeint a totes les escales. Els cercles són recorreguts vitals que transitem i on creem mons. Els tons remeten als estrats i ritmes on hi és present l’atzar, dins el gran flux de transicions.

Valoració del jurat: Per la gran presència d’aquesta obra, per la seva qualitat cinètica i expansiva, per la reivindicació del color i de la fusta. I per evocar emocions positives.

Lluc Baños per l’obra «Rosetta», menció FAD d’Art 2021

Materials: Ferro pavonat.
Tècniques: Tall, corbat manual, soldadura TIG, pavonat.

Descripció de l’obra: “Rosetta” és un projecte de llenguatge visual pensat per crear, mitjançant la combinació d’una sèrie d’elements gràfics tridimensionals, infinites configuracions neutres sobre les quals projectar-se, entenent cada mòdul com un cos i cada peça com una relació o escenari hipotètic.

Valoració del jurat: Per aproximar l’escriptura a un llenguatge escultòric a partir de mòduls de ferro soldat, amb la incorporació del buit i les ombres en aquest sistema de símbols.