Fira Argillà Argentona 2021

Torna amb molta il·lusió i nova ubicació la Fira Argillà Argentona

· Després d’una edició 2020 virtual, la fira de referència del sector de la ceràmica a Catalunya torna al seu format presencial del 2 al 4 de Juliol · Presentat el càntir d’autor de l’any 2021, obra de l’arquitecte i dissenyador Oscar Tusquets Blanca, amb forma d’elefant

Dimarts 22 al matí, es va celebrar al Museu del Càntir la roda de premsa de presentació de la Fira Argillà Argentona 2021 i del càntir d’autor exclusiu d’enguany. L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’Alcaldessa d’Argentona, Gina Sabadell Simó; el Regidor de Cultura d’Argentona i President del Museu del Càntir, Àngel Puig i Boltà; el director del Museu del Càntir i de la Fira Argillà Argentona, Oriol Calvo i Vergés, iel dissenyador del càntir de l’any i arquitecte, Oscar Tusquets Blanca.

Vídeo de la roda de Premsa (Ràdio Argentona): https://www.youtube.com/watch?v=mcRhoKFZrRw

L’alcaldessa d’Argentona, Gina Sabadell, ha destacat per sobre de tot la il·lusió pel retorn a la presencialitat de la fira. “Avui és un dia per estar contents i contentes, jo estic molt il·lusionada que aquest any sí que puguem, celebrar la fira de forma presencialitat. Com a societat ens cal aquesta interacció, tornar al carrer”. En la mateixa línia d’optimisme s’ha expressat Àngel Puig que ha destacat que l’any passat es va poder mantenir la fira de forma virtual, “que va tenir èxit”, però que aquest any s’ha pogut tornar a la fira presencial gràcies al canvi d’ubicació al pati de l’Escola Bernat de Riudemeia, “un espai de localització molt fàcil”.

Per la seva banda, el director d’Argillà Argentona, Oriol Calvo ha presentat les novetats de la fira d’enguany, que comptarà amb una cinquantena de ceramistes de Catalunya, la resta de l’Estat, França, Itàlia, Portugal o Luxemburg. Calvo també ha repassat les activitats que es faran, com sempre per a tots els públics, i les dues exposicions d’art d’enguany, a càrrec d’Alberto Bustos i Marc Iturri.

El càntir de l’any: sort i somriures

El moment més esperat ha estat quan l’arquitecte Oscar Tusquets Blanca ha presentat el càntir d’aquest 2021. Tusquets ha explicat que se li va donar “llibertat total” per dissenyar el càntir d’enguany i, en contrast amb el disseny dels dos anys anteriors, que s’endinsaven en la funcionalitat del disseny de l’objecte, l’artista ha optat per un càntir “que faci somriure”. Ell mateix s’ha definit avui com un “artista eminentment figuratiu”, quelcom que s’expressa en el càntir d’enguany: un elefant.

El càntir d’enguany, anomenat “Elefas”, vol ser, segons ha expressat el dissenyador “un record poètic que generi simpatia”. Després d’un any complicat en què no es va poder dur a terme la Fira Argillà 2020, Tusquets s’ha proposat amb aquest disseny arrencar els somriures dels qui el vegin.

L’elefant, símbol de la bona sort (com s’ha remarcat a la roda de premsa) és un animal oriental, que rarament s’ha vist en forma de càntir, tot i que ha explicat que després de dissenyar-lo li van dir que n’hi havia un exemplar al magatzem del museu. “Com diu Josep Pla, mai s’es original”, ha dit entre somriures. 

Curiosament, l’artista es va inspirar per fer aquesta creació en el Museu del càntir. Explica que, visitant per primera vegada el museu, es va aturar davant els càntirs en forma d’animal. L’artista ha expressat, a més, que el procés creatiu ha estat “molt divertit” i que ha gaudit molt de fer aquesta creació de la mà d’artesans.

D’aquest càntir se’n produirà un nombre limitat de 3.000 exemplars, cadascun d’ells numerats, i es podran obtenir, junt amb alguns càntirs d’anys anteriors, a la Fira Argillà del 2 al 4 de juliol per 23€.