Díaz Costa. Ceramista

El Terracotta Museu reivindica Eusebi Díaz Costa com a pioner de la ceràmica decorativa bisbalenca amb una exposició monogràfica

La Bisbal d’Empordà, març de 2021

L’exposició “Díaz Costa. Ceramista” es podrà visitar a la Sala d’Exposicions Temporals del Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal des de l’1 d’abril fins al 26 de setembre. Es tracta d’una exposició monogràfica que reivindica Eusebi Díaz Costa (1908-1964) com a pioner de la ceràmica decorativa bisbalenca.

L’acte d’inauguració oficial serà el diumenge 4 d’abril a les 12h, hi haurà aforament limitat i per assistir caldrà fer reserva prèvia. Es comptarà amb la presència de la Sra. Maria Pilar Díaz Daroca, filla de l’artista; el Sr. Xavier Rocas, comissari de l’exposició; el Sr. Joan Vilà-Clara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal; i estarà presidit pel Sr. Enric Marquès, alcalde de la Bisbal d’Empordà. La jornada es clourà amb una actuació a càrrec de l’Escola Municipal de Música Conrad Saló.

Díaz Costa. Ceramista és una exposició monogràfica produïda pel Terracotta Museu que vol donar la visibilitat que es mereix a un dels ceramistes bisbalencs més destacats a nivell internacional de mitjan segle XX. Eusebi Díaz Costa (1908-1964) va ser un artista avançat al seu temps que va comprendre que la ceràmica tradicional i utilitària que es realitzava en aquell moment a la Bisbal també podia esdevenir un objecte artístic i decoratiu. En un moment en el que el sector es trobava en hores baixes va renovar la producció i es va saber adaptar a les exigències estètiques d’un nou públic que, principalment, estiuejava a la Costa Brava.

La mostra es planteja com un recorregut per la figura i l’obra de l’artista a través de les seves peces però, al mateix temps, també és un reconeixement públic a un artista imprescindible en la història de la ceràmica catalana. En paraules de Xavier Rocas, comissari de l’exposició: a l’hora de fer balanç de l’aportació d’Eusebi Díaz Costa com a ceramista, l’impacte del seu treball amb els anys es revela cada cop més important i valuós, més coherent i variat del que va poder semblar quan era viu. La seva figura és, sens dubte, una peça clau dins el moviment de renovació estètica i tècnica de la ceràmica de la Bisbal d’Empordà que es produí a mitjans del segle XX.

S’exposaran al voltant de 150 peces que, en gran mesura, formen part del fons del museu. La col·lecció Díaz Costa custodia més d’un miler peces i és el fruit de les donacions de particulars i, majoritàriament, de les dues grans donacions realitzades per la família de l’artista. La primera va ser al 1991, coincidint amb el moment en el que va cessar l’activitat en el taller familiar; i la segona a finals de 2020 en motiu d’aquesta exposició.

Terracotta Museu
Sis d’octubre, 99 | La Bisbal d’Empordà
T 972 642 067