Curs “Del titella al gegant”

L’art no només com a expressió sinó també com habilitat.

Dins del marc de la Universitat d’Estiu de Vic del proper mes de juliol, des del CIFE, en col·laboració amb la FAAOC, han organitzat el curs “Del titella al gegant. Construcció pràctica d’imatgeria popular i festiva adaptada a l’escola” pensat per a professorat i futurs mestres. Tot seguit, us presentem els aspectes fonamentals del curs.

Un titella és tota aquella figura animada per un manipulador. Un concepte amplíssim que abraça no només aquell tipus d’animació que es fa en un escenari, sigui interior o exterior, sinó també la que es produeix a les places i als carrers, en moviment la majoria de les vegades i en ocasió de festes populars, els gegants. 

Però, més enllà del significat del concepte titella i gegant , hi ha el valor didàctic de la seva creació. Construir imatgeria popular i festiva és una excel·lent eina didàctica per tal que els escolars puguin adquirir diferents habilitats que es tradueixin en el fonament per al futur desenvolupament de diferents competències. És una possibilitat d’apropar l’artesania i l’ofici als més petits des de l’expressió i l’habilitat.

El titella, el gegant, la imatgeria  ofereix una visió pràctica de l’artesania. I, al mateix temps, l’artesania brinda la possibilitat de desenvolupar la intel·ligència mà/raó, la sincronia entre les mans i la ment segons explica Judith Camps, mestra artesana en imatgeria festiva i principal responsable del contingut del curs. L’ adquisició de diferents habilitats plàstiques, ser capaç de fer ús de diferents materials, aprendre a modular volums, entre d’altres, és de vital importància per al desenvolupament evolutiu dels més joves. Aprehendre a fer ús de diferents tècniques plàstiques comporta en l’aspecte cerebral, la creació de les bases d’una estructura mental, que facilitarà en els propers anys el desenvolupament d’un pensament crític que permeti adaptar-se a diferents realitats. L’artesania permet superar els prejudicis de la manualitat i introduir una nova lectura al concepte de creativitat, recorda la mestra artesana.

L’artesania, els oficis artístics es basen en el binomi material/ofici. 

L’artesà es defineix pel material que utilitza, com per exemple la ceràmica, el paper cartró o les fibres vegetals, i aquest material el conforma gràcies a l’ofici. És en aquest binomi, material/ofici on rau la seva intel·ligència”.

La construcció d’imatgeria popular i festiva pot esdevenir una eina didàctica. Tanmateix és convenient que el professorat pugui disposar dels coneixements i de les competències necessàries. El curs “Del titella al gegant. Construcció pràctica d’imatgeria popular i festiva adaptada a l’escola” està pensat per a professorat i futurs mestres. 

En la formació han participat 15 alumnes.