Crafts Now 2020

Jornada de reflexió al voltant de l’artesania i la innovació. 18 de novembre, de 10 h a 13 h. Format online.

INSCRIPCIONS

La filosofia

«Crafts Now» neix de la necessitat de reflexió per part del col·lectiu artesà. 

És vital establir un espai de diàleg per debatre el concepte de la innovació en l’artesania des de diferents òptiques constructives per tractar els problemes globals amb solucions locals, compartir coneixement i fomentar l’evolució del conjunt de la pràctica artesana. Això ens porta a establir quin ús es fa dels recursos del territori i la creació de nous materials o la utilització de materials que fins ara no eren més que un rebuig de la pròpia creació humana.

L’ús de materials locals per a la creació és una constant històrica al món creatiu, on els referents propers sempre han tingut un pes rellevant. Però, què passa si s’utilitza un material deslocalitzat dels territoris, que ens destrueix i que ens fa ser destructors? A través d’ell, ens convertim en constructors? 

És el cas del plàstic, un material que no pertany enlloc, però que és a tot arreu; que cap territori se’l sent seu, però que ja forma part del nostre passat, present i futur. Un material que compartim i coneixem arreu del planeta, i pel qual és més necessari que mai posar sobre la taula el debat sobre la innovació dels materials, les eines per tractar-los, els processos per manipular-los i l’impacte mediambiental, tant de la seva creació com del seu tractament. 

El proper 18 de novembre de 2020, en el marc de la programació de la catorzena edició de la Barcelona Design Week, a «Crafts Now» volem obrir aquest complex debat en una jornada online al voltant de la innovació en l’artesania. 

Analitzarem amb diferents professionals com la compartició de coneixement incentiva l’evolució de l’artesania; com la innovació ens permet trobar solucions locals a problemes globals i, alhora, condiciona el si de la pràctica artesana mateixa i es converteix en un revulsiu que l’ha actualitzat incansablement al llarg dels anys. Perquè la nova artesania depassa fronteres disciplinàries i ens situa en un panorama en què la investigació, la recerca i la innovació són claus per al creixement futur. 

Posem sobre la taula el canvi, l’evolució, la transversalitat i la interconnectivitat.

L’organització

Activitat organitzada per la Generalitat de Catalunya mitjançant Artesania Catalunya, amb el comissariat de l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD) i el suport de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC). 

Aquesta activitat s’emmarca dins el Programa #Talent_jove 2019-2022 que impulsa la Generalitat de Catalunya a través d’Artesania Catalunya, un programa que vol dotar d’eines el col·lectiu i que contempla diferents accions per al foment del talent emergent i del relleu generacional en l’artesania.

Programa

10:00 h Benvinguda a càrrec d’Oscar Tomico, presentador, i salutacions institucionals. 

10:30 h Presentació del projecte “Revivir, tejiendo terreno” a càrrec de Laura Badia

10:45 h Primera conferència a càrrec de Mattia Bernini, representant de Precious Plastic. 

11:30 h Segona conferència a càrrec de Micaella Pedros sobre el projecte “Joining Bottles”. 

12:30 h Taula rodona. 

13:00 Clausura de la jornada.