Ajuts específics per artistes i artesans

Els diferents nivells d’administració de l’estat han llançat nombroses línies d’ajuts per als sectors culturals i creatius. En aquest article hem fet una selecció d’aquells específics per artistes i artesans (no s’inclouen els ajuts generals per autònoms i Pimes ni per a famílies, comuns a qualsevol activitat, que podeu trobar en aquest article).

Subvencions de la Generalitat de Catalunya

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya ha llançat diverses línies de subvencions específiques per a empreses d’artesania i moda, així com comerciants, sectors tots ells molt afectats per la crisi generada pel confinament. També poden presentar-se les entitats associatives d’aquestes àrees d’activitat.

El termini de presentació de sol·licituds ja és obert. Les entitats associatives tenen temps de presentar-se fins al 30 de juny, mentre les empreses d’artesania, moda i comerç ho poden fer fins a l’exhauriment del pressupost i dins de l’any 2020.

Podeu trobar informació detallada per a cada àrea d’activitat i presentar les sol·licituds de subvencions en aquest enllaç.

Per altra banda, la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició altres línies de subvencions, com una línia per a galeries d’art per a les activitats de difusió i promoció, que es poden presentar abans del 22 de juny.

Finalment, l’Institut Ramon Llull ha ampliat fins al 5 de juny el termini per a presentar sol·licitud de subvenció per a la promoció exterior de la cultura, entre elles una línia per a les arts visuals, l’arquitectura i el disseny.

Subvencions de l’Ajuntament de Barcelona

L’ICUB ha obert una convocatòria d’una subvenció extraordinària d’1 milió d’euros dirigida a pal·liar els efectes de la crisi posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base en totes les seves variants i sectors (teatres de proximitat, espais de creació, cooperatives culturals i altres entitats del sector).

Impuls de l’Estatut de l’artista

La Generalitat de Catalunya ha proposat 40 mesures de reactivació econòmica i social del país, entre elles l’impuls de l’Estatut de l’Artista, per tal de protegir aquest col·lectiu i dignificar-lo a través de bones pràctiques en les contractacions.

Prestacions per a professionals de la cultura

El Govern de l’estat ha fet algunes modificacions del Reial Decret Llei 17/2020 referent a prestacions per a professionals de la cultura gestionades pel SEPE.

  • No cal que els artistes acreditin que la manca d’activitat prové de la Covid-19.
  • Els dies d’activitat que generen dret a prestació (a partir de 20 dies, 120 dies de prestació) es computen del 14/03/2019 al 14/03/2020.
  • Es suprimeix el requeriment de trobar-se en situació d’inactivitat involuntària
  • Es possibilita la suspensió del cobrament de la prestació si es poden fer feines per compte propi o aliè, així com la reactivació de la prestació un cop finalitzades aquestes.
  • Les peticions denegades fins al moment es poden tornar a sol·licitar d’acord a les noves condicions.

Si teniu dubtes sobre els ajuts que podeu rebre, consulteu els diferents cercadors d’ajuts que trobareu a l’article Nous cercadors d’ajuts per a indústries culturals i creatives.

Si voleu saber més sobre els ajuts generals que ofereix l’administració par a autònoms i pimes, llegiu l’article Recursos per autònoms i Pimes per superar la crisi del coronavirus.