Relarts-MuseuRipoll-Inauguracio (1)

Artesania és pensar, imaginar, crear, expressar, formalitzar, materialitzar, recrear, transformar, auxiliar , fer gaudir, commoure ,emocionar. L’artesania és sensibilitat i creativitat, és l’expressió d’un valor cultural la singularitat del qual li confereix la intervenció personal de l’artesà.
L’ésser humà va adonar-se i descobrir la possibilitat de treballar amb els materials naturals que l’envoltaven per transformar-los en alguna cosa diferent, més útil o significativa. Els artesans han sabut conjugar els oficis tradicionals amb el desenvolupament de tècniques innovadores i la utilització de materials nous. Però l’artesania va ser i segueix sent una interacció entre un individu i una matèria primera.
El resultat, peces que irradien la màgia de la seva creació. Obres que esdevenen un clar exemple d’una artesania contemporània més conceptual que aposta per la qualitat, l’excel·lència, la creativitat i el disseny. Peces que fan present l’evolució dels oficis, les diferents combinacions de la matèria primera, així com l’experimentació en la reutilització i reciclatge de materials.

Relarts 10

RELART, presenta, cara a cara, mitjançant un diàleg agosarat i suggeridor, l’artesania del passat i la creació contemporània. Tradició, història, i immutabilitat front a innovació i canvi.
Les peces o instal·lacions que es mostren sintetitzen tant les variades tècniques, com els motius d’inspiració més freqüents en les produccions artesanes del nostre país al llarg de la història. Aquí, cada obra és irrepetible i ha nascut gràcies a la creació única d’un home o una dona d’ahir o d’avui. Tresors vivents, mostra d’un treball excepcional, que permet conrear i preservar les arts i els oficis en el nostre país.
Us convidem a experimentar i descobrir l’especial sensació que suscita la contemplació de cadascuna de les peces. És a dir, a transcendir el que és inert que els és inherent, la matèria primera (argila, plata, seda, coure, etc); que sols esdevé quan intervé el pensament de la mà de l’artesà. Sols així, prendrem consciència del procés intel·lectual que hi ha implícit en l’obra acabada.

espai androna 30

El diàleg directe, cara a cara, entre present i passat, necessariament ha de reforçar un futur ple d’objectes meravellosos, de vegades útils, de vegades no, però sempre extraordinaris.
Perquè dipositem, sense cap mena de recança, valors de qualitat, excel·lència, admiració, virtuosisme, etc. sobre la peça antiga i en canvi no ho fem sobre la contemporània?. Aquesta frontera, és la que us hem convidat a creuar, volem fer visible el que l’artesania és avui, la qual enfonsa les seves arrels en els valors de les obres, la saviesa dels oficis i les tècniques de fa milers d’anys. Com s’esdevé en la música, les mateixes notes musicals, ordenades de diferent manera i confrontades en el temps, esdevenen una nova simfonia.

espai androna 40

RELARTS
De la tradició artesana a la innovació contemporània
Del 9 de juny al 27 d’agost de 2017
Museu Etnogràfic de Ripoll (Plaça de l’Abat Oliba s/n 17500. Ripoll). Tel. 972 26 67 91
Horari exposició:
De dimarts a dissabte de 10h a 13:30h i de 16h a 18h (juliol i agost: de 10h a 13:30h i de 16h a 19h).
Diumenges i festius de 10h a 14h

Nota de premsa de l’exposició (Descarregar clicant aquí)


CRÈDITS

Comissari: Javi Palomo
Coordinació: Eduard Bech
Disseny d’espai: Espai Androna
Grafisme: Enserio
Producció FAAOC: Judith Camps i Laura Constansó
Comunicació: Umàtic Comunicació