Núria Soley

Ja de petita, em vaig sentir atreta pel fang i les diverses maneres de treballar-lo. Això va fer que després del batxillerat iniciés estudis de ceràmica a l’Escola Massana de Barcelona (1976), i que un cop acabats obrís el meu taller (1982).

L’impuls decisiu a involucrar-me amb el fang el vaig trobar a les jornades de ceràmica Estiu-Japó (1986). Un important esdeveniment amb presència de ceramistes japonesos, que va ser punt de trobada de joves ceramistes vinguts d’arreu amb moltes ganes d’aprendre i obrir-se al món.

Als inicis vaig compaginar la meva activitat ceràmica amb altres treballs, principalment la docència. Pel que fa a la obra ceràmica, vaig començar fent peces de gran format.

Aquesta etapa dura fins l’any 1993, quan decideixo donar un gir a la meva vida y dedicar-me professionalment només a la ceràmica. Aquest canvi repercuteix, també, en la meva obra, ja que passo de fer gran format a treballar la peça petita.

És en aquest procés que descobreixo la joieria ceràmica i em sento atreta per les possibilitats d’expressió que permet la creació en petit format. Una de les meves influències han estat els haikus, les breus poesies japoneses capaces d’expressar una idea en el mínim espai possible.

La joieria ceràmica ja és el meu principal àmbit de treball. Mi sento còmoda i descobreixo un ampli ventall de possibilitats investigant en diferents tècniques ceràmiques i aplicant-les a petites peces.
Però també me n’adono de la limitació que suposa no saber treballar el metall. No podia completar una joia si no comprava una peça de metall ja feta, la qual cosa em limitava la creativitat.

Per evolucionar, doncs, necessitava saber treballar el metall. I, vint anys després, torno a l’Escola Massana; aquest cop per formar-me en l’àmbit de la joieria. Durant 4 anys faig diversos cursos de tècniques de joieria amb destacades mestres de joieria contemporània.

Les diferents experimentacions ceràmiques i la possibilitat de treballar el metall m’han permès crear els meus propis dissenys de joies, que habitualment concebo com petites escultures per lluir sobre el cos.

Els principals àmbits de comercialització que tinc són les fires monogràfiques de ceràmica i les exposicions que habitualment faig a Catalunya, Espanya i França. També tinc la sort de poder dedicar-me a la docència fent cursos dirigits a ceramistes, en els quals ensenyo tècniques de joieria per aplicar-les a la ceràmica.

Pàgina web: nuriasoley.cat
E-mail: nuriasoley@gmail.com
Telèfon: +34 626 79 10 22
Facebook: nuriasoley.cat
Instagram: nuriasoley.cat

Carrer del Comerç, 46
08184 Palau-solità i Plegamans
Barcelona