Noves d’enlloc, William. Jornada pels nous artesans del medi ambient

William Morris a la seva novel·la utòpica Noves d’enlloc ens proposa un món just, sense classes, ni diners, ni comerç competitiu, on l’ésser humà és feliç i es realitza en un entorn on l’artesania té un paper cabdal: com dirà Sennett, és una artesania que està alimentada per “l’impuls humà, durador i bàsic de dur a terme bé una tasca, sense més”.

En aquestes jornades comissariades per Jesús-Ángel Prieto i Òscar Guayabero, volem, en aquest món amb una pandèmia que ha vingut per quedar-se, trobar-nos amb persones que pensen fermament que no es pot mantenir el paradigma postindustrial i mundialista. Persones que s’interroguen de com la seva pràctica, el seu pensament, ha de contribuir a canviar de rumb la nostra societat, tant la concreta -el nostre km 0-, com la mundial.

El primer dia de les jornades, podreu assistir a la taula rodona Escenaris possibles post pandèmia: Com articulem aquest nou període, marcat per l’incertesa, amb les reflexions i aprenentatges que la situació pandèmica ens ha aportat?  amb la participació de Montserrat Moliner (La Volta), Cristina Gil Gómez (Food Cop) i Federica Ravera (Dones Pastores), a la conferència del doctor en filosofia Joaquim Sempere Millor amb menys: cap a un ecosocialisme estacionari  i seguidament una taula de debat.

Durant el segon dia, dimecres 17 de novembre, obrirem la jornada amb la taula rodona I ara què? Com ens podem convertir en bons artesans del medi ambient? en la qual parlarem de present i futur amb la dissenyadora gràfica Núria Vila, el dissenyador de producte Jordi Blasi, la dissenyadora i artesana Lucia Bruni i l’arquitecte Francesc Pla, seguida d’una taula de debat. Per concloure les jornades, els comissaris ens en faran un resum i aportaran algunes recomanacions.

“Per fer front a aquesta crisi física estem obligats a canviar tant les coses que produïm com la nostra manera de fer-les servir. Necessitem aprendre altres maneres de construir edificis, utilitzar transports i idear rituals que ens acostumin a estalviar. Necessitarem convertir-nos en bons artesans del medi ambient.” (Richard Sennett, 2009). 

Dimarts 16 i dimecres 17 de novembre, de 17 a 20 h. 

Museu del Disseny de Barcelona 

Entrada gratuïta, aforament limitat.

PROGRAMA

Tota la informació a la web de l’ AJUNTAMENT DE BARCELONA