Més de 100 activitats arreu del territori en la 7a edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya

Amb més de 100 activitats arreu del territori, la Generalitat celebra de l’11 al 17 de juny la 7a edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya. La iniciativa, impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement, potenciar la professionalització del sector i promoure el talent.

Presentada amb el lema “Tècnica, tradició i innovació”, la Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en la qual a través de la divulgació, el coneixement i la participació es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior, promoure el talent i la creativitat, alhora que potenciar la professionalització i comercialització del sector.

Les més de 100 activitats programades són exposicions, demostracions d’ofici, tallers formatius, rutes, concerts i documentals. Artesans catalans de prestigi internacional i més d’una vuitantena de participants, entre entitats, associacions i professionals de l’artesania, se sumaran a la celebració de la Setmana.

L’acte inaugural de la Setmana tindrà lloc el dilluns 11 de juny a l’Hospital de Sant Pau a les 12 del migdia. Un acte que s’obrirà amb un diàleg sobre la innovació i el disseny aplicat en l’artesania entre l’artista artesanal Xavi Vega de la prestigiosa casa d’artesania en vidre Luesma&Vega i el dissenyador i editor Oscar Guayabero.

De forma paral·lela, a Barcelona se celebrarà la Setmana de l’Artesania de Catalunya amb un programa de 7 rutes guiades a la Casa Vicens, al Recinte Modernista de Sant Pau, o al Palau Güell, entre d’altres, de la mà pels mateixos mestres artesans que han restaurat aquestes joies de l’artesania catalana. Així mateix, el CCAM i Turisme de Barcelona han creat la ruta “L’artesania com a producte cultural” una visita per les botigues de museus referencials de la ciutat (CCCB, MACBA, Casa de les Punxes, Museu Egipci, Fundació Joan Miró i El Poble Espanyol).

Pel que fa al vessant expositiu, el CCAM donarà a conèixer amb la mostra “Amazing Catalonia & Crafts”, l’obra dels sis artesans que participen el pròxim mes de juliol a Washington DC, al “Smithsonian Folklife Festival 2018”, i que compta enguany amb la presència de Catalunya com a país convidat. En la mostra i a través de diferents peces es podrà conèixer el tarannà dels oficis catalans i l’obra del cisteller Joan Farré, de la mosaïcista Lívia Garreta, la imatgeria festiva de Miquel Grima; del ceramista Josep Madrenas; el vidrer Jordi Traveria; i del forjador i escultor Enric Pla. L’Exposició “Amazing Catalonia & Crafts”, s’inaugurarà el 11 de juny a les 18.00 hores a la seu d’Artesania Catalunya ( Banys Nous 11) i es podrà visitar fins al pròxim 22 de juliol.

D’altra banda, en aquesta setena edició, la seu d’Artesania Catalunya serà un epicentre d’activitats entre demostracions i tallers d’oficis artesanals. Durant tota la setmana de l’11 al 17 de juny el públic podrà participar i conèixer l’art de la cistelleria, el disseny d’estampats en rajoles, com s’elaboren els tints o els perfums artesanals, entre altres activitats.

Amb motiu de la celebració de la Setmana d’Artesania, el CCAM ha convocat el 4r Concurs d’Il·lustració de la bossa de la Setmana, amb l’objectiu de valorar el talent dels joves estudiants, donar visibilitat a la seva creativitat i fomentar la formació en oficis artesanals. El premi està dotat amb 500€ i les bosses que es donaran durant la Setmana portaran impresa la il·lustració guanyadora. En aquest marc, un comitè d’experts, encapçalat per la il·lustradora i mestra artesana Roser Capdevila, ha atorgat el premi a la proposta d’Unai Carballo, estudiant de l’escola l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, per l’impacte visual aconseguit amb la subtilitat de la senzillesa. Carballo ha volgut amb aquesta il·lustració l’ofici dels cistellaires, “ja que són uns dels principals personatges de les fires artesanes”.

Consulta tota la informació i activitats des del portal web del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM)