LUESMA & VEGA rep el Premi Nacional d’Artesania per la seva aportació per unir artesania i alta gastronomia

Aquest dimecres es van lliurar a Barcelona els Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya i els Diplomes de Mestre Artesà de l’any 2018. En aquesta edició, els premiats han estat LUESMA & VEGA (Esther Luesma, ceramista, i Xavier Vega, vidrier) (Premi Nacional d’Artesania), “Barretina 100%” de Xavier Corominas (Premi a la millor Marca Artesana), Pau Jurado i Llorenç Guàrdia (premi al Talent Emergent), el Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (Premi Prestigia) i Maite Mestre (Premi Impulsa). Des de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC) es vol fer arribar una felicitació i reconeixement a tots els premiats pel seu treball a favor de l’artesania de qualitat.

LUESMA & VEGA (Esther Luesma, ceramista, i Xavier Vega, vidrier) han rebut el premi per haver revolucionat el món de la vaixella artesana dedicada a la cuina, i haver posicionat el seu taller com un dels referents actuals en el món del vidre i de la ceràmica en l’àmbit internacional i per haver aconseguit una unió simbiòtica entre el món de l’artesania i el món de l’alta gastronomia.
Luesma & Vega són actualment un referent en la producció especialitzada en vaixella gastronòmica d’avantguarda. L’estudi artesà va néixer el 1991 i actualment té la seva seu, un taller artesà de 1500m2, a Molins de Rei. Després d’un període d’expansió empresarial, actualment està present a 32 països diferents i la seva aposta per focalitzar-se en el disseny i producció de vaixella especialitzada i a mida, l’ha fet treballar amb clients com el Bulli, el Celler de Can Roca, MugaritzArzak o Jose Andrés, entre d’altres.

Xavier Corominas ha obtingut el premi a la millor Marca Artesana pel projecte “Barretina 100%”, aconseguint una marca artesana jove i ben posicionada sense perdre de vista les tradicions i la qualitat artesana del producte, la presentació i les noves tecnologies.

El Premi al Talent Emergent va ser per a Pau Jurado i Llorenç Guàrdia, alumnes de l’Escola EASD Pau Gargallo de Badalona, per haver materialitzat un projecte tècnicament complicat d’escultura cinètica. Els alumnes han presentat el projecte ECIM, que representa la voluntat de construir una companyia d’art a partir d’una sèrie d’escultures cinètiques tripulades, pensades per interactuar amb l’espectador.

El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya ha estat reconegut amb el premi Prestiga per l’esforç constant en la defensa dels interessos dels seus agremiats i per la tasca contínua en matèria de formació i traspàs del coneixement dels oficis corresponents a l’àmbit.

El premi Restaura va recaure en el Taller de Ceràmica Sot per a la tasca realitzada en la recuperació i rehabilitació del patrimoni modernista de Catalunya i el premi Impulsa a l’artesana Maite Mestre, pel Projecte Artra dedicat a la recuperació i promoció de l’artesania i de les tradicions a les Terres de l’Ebre.

En el mateix acte, presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chachon i la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, també es es van lliurar els Diplomes de Mestre Artesà, en les modalitats professional i divulgatiu. Van rebre el diploma de Mestre Artesà professional 2018 Florenci Andreazini, en l’ofici Picapedrer de la família Pedra/mineral; Jordi Ferré, en l’ofici Joier de la família Joieria; Gloria Ferrer, en l’ofici Ceramista de la família Ceràmica; Xavier Grau, en l’ofici Vitraller de la família Vidre; Marisa Huguet, en l’ofici Teixidora de la família Tèxtil i Eva López, en l’ofici Ceramista de la família Ceràmica. L’artesana distingida amb el Diploma de Mestre Artesà divulgatiu 2018 va ser Aida Pou, en l’ofici Puntaire de la família Tèxtil.

En l’acte també es va fer el lliurament dels Premis Nacionals d’Artesania i Diplomes Mestre Artesà 2017. La Generalitat de Catalunya va reconèixer la trajectòria i aportació en el sector de la ceràmica la trajectòria del ceramista Toni Cumella amb el Premi Nacional d’Artesania 2017.

Alhora, va concedir a MISUI (Unión Suiza) el “Premi a la Millor Marca Artesana”; va reconèixer a Cuscusian’s amb el “Premi Impulsa”; la tasca de l’Associació Ceramistes de Catalunya amb el “Premi Prestigia”; i va atorgar el “Premi Restaura” a Pepe Cubillo. També es va distingir amb el Diploma de Mestre Artesà professional a Ignasi Cucurella Comellas, de l’ofici de joieria, i a Sandra N. Quílez, de l’ofici de marroquineria. Els 3 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà divulgatiu van ser per Joan Planas, de l’ofici de Terrissaire; Joan Campa Carbonell, de l’ofici de boter i Annie Michie, de l’ofici de brodadora.

Informació completa des del web del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (clica aquí)

GALERIA D’IMATGES DE L’ACTE