L’artesania catalana a l’Smithsonian Folklife Festival a Washington

L’artesania segueix internacionalitzar-se. Una selecció d’artesans participarà en la 51a edició de l’Smithsonian Folklife Festival que es farà del 27 de juny al 4 de juliol a Washington (EUA). Aquest certament de referència mundial acollirà demostracions, conferències, actuacions musicals i tallers artesans per visualitzar la cultura catalana, convidada d’aquesta edició. La presència d’una representació d’artesans d’ofici es considera molt important per visualitzar la creativitat i l’ofici d’una cultura de la mediterrània en una societat globalitzada.

Els artesans participants d’entitats federades a la FAAOC són Enric Pla (artesania i ferro i membre de l’associació Introart), Joan Farré (fibra vegetal i membre de l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres), Josep Madrenas (ceràmica i membre de l’Associació de Ceramistes) i Miquel Grima (constructor d’imatgeria festiva i membre del GERIF). També hi participaran Jordi Traveria (vidre), Lívia Garreta (trencadís) i Roger Solé (pedra seca). La FAAOC va fer aportacions com la suggerència que també hi estiguessin representats una generació de joves artesans com Miquel Grima per visualitzar el relleu generacional i la renovació del sector.

L’Smithsonian Folklife Festival és una exposició internacional de patrimoni viu que es fa al National Mall de Washington DC durant deu dies. Aquest festival a l’aire lliure és l’esdeveniment cultural anual més gran de la Capital dels EUA i té un gran impacte i retorn pel país que hi és representat. Aplega un milió de visitants, la majoria turistes dels mateixos EUA i la premsa nord-americana se’n fa ressò. Aquest festival té per objectiu promoure la comprensió i la continuïtat de les cultures populars d’EUA i d’arreu del món. Catalunya hi participa fruit d’un acord amb la Generalitat de Catalunya.