Elogi a la cistelleria

L’actual exposició temporal del Museu de la Pauma

per Maria Pons Calvet – Pepa Subirats Rosiñol

Detall de l’exposició | Carme Sitjà. Fons Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la Pauma

Des de l’11 de gener del 2016 el Centre de Desenvolupament Rural-Museu de la Pauma de Mas de Barberans forma part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. Aquest centre, inaugurat el maig del 2010, és un espai destinat a la realització d’accions i actuacions que ajuden, afavoreixen i diversifiquen el desenvolupament econòmic del municipi i del territori, amb la recerca, conservació i difusió del patrimoni etnològic i immaterial com a eix vertebrador, i en concret el treball de la pauma (margalló). L’origen del projecte museogràfic és una recerca desenvolupada en el marc del l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC). Cal dir que el Museu treballa des de la recerca aplicada i l’ànim de restitució social és constant.

Muntatge de l’exposició. Comissaris: Joan Farré i Maria Pons. Foto: Carme Sitjà. Fons Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la Pauma

Una de les empremtes més visibles que observem quan posem el focus en la nostra trajectòria museogràfica són les exposicions temporals que s’han anat succeint, moltes de producció pròpia (divuit) i d’altres produïdes externament (una desena). Les primeres ens han servit per posar en valor l’artesania de les fibres vegetals d’aquí i del món i destaquen sobretot les que han estat el resultat de projectes impulsats i coordinats des del mateix Museu però que han sabut implicar altres agents o institucions.

Podeu llegir tot l’article a FRONTISSA.CAT