Amb els canvis de l’economia global, tots els sectors han hagut d’adaptar-se a la nova realitat. La FAAOC impulsa amb la col·laboració del CCAM i Barcelona Activa, DIÀLEGS: Artesania i Fires, un fòrum de debat i reflexió sobre el paper de les fires com a vies de comercialització del producte artesà tant en l’àmbit nacional com internacional. Aquest espai ha de servir per concretar accions, debatre com resoldre febleses i anticipar-se a reptes que es puguin plantejar en el futur.

DIÀLEGS, té per objectiu analitzar i estudiar quines són les tendències en temes relacionats amb la comercialització i que el sector artesà català pugui exposar i debatre la seva realitat i les seves necessitats. Amb això, es podrà tenir un estat actual de com són les fires i quins son els nous models i eines de comercialització d’èxit de l’artesania.

Aquesta jornada, es desenvoluparà amb tres taules de debat i un debat final. Cada taula de debat formada per 3 ponents que faran una presentació de 15 minuts, conclourà amb un debat de 30 minuts en el que els artesans assistents al fòrum podran participar i debatre sobre aquell tema. Per finalitzar hi haurà un debat obert i les conclusions que ens han de servir per tenir una visió realista de l’estat de les fires a Catalunya i conèixer les eines per treballar en la millora de les vies de comercialització a nivell nacional i internacional.

Volem que sigui un espai de debat en que l’artesà parli i se senti partícip.

Data de celebració: Dijous 17 de novembre de 2016
Lloc: Barcelona Activa, Convent de Sant Agustí de Barcelona (Plaça Pons i Clerch, 2 1a planta)
PROGRAMA

9:30-10:00h | Acreditacions

10:00-10:30h | Acte d’obertura
A càrrec de María José Blanco Gutiérrez, Responsable Programes emprenedoria de la Direcció d’Emprenedoria de Barcelona Activa, Xavier Villas, Cap de l’Àrea d’Artesania Catalunya (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya- Departament d’Empresa i Coneixament- Generalitat de Catalunya) i Judith Camps, presidenta de la FAAOC, federació d’associacions artesanes i d’ofici de Catalunya.

10:30-12:00h | Fires com xurros. Anàlisi crític de l’estat actual de les fires
Taula de debat a càrrec de: Gemma Amat , Esperança Cases i Oriol Calvo
Moderador: Ricardo Domingo
12:00-12:30h | Pausa cafè

12:30-14:00h | Fires i papers. Models de gestió i acreditació
Taula de debat a càrrec de: Xavier Villas, Manuel González i Concha Blanch
Moderador: Ricardo Domingo

14:00-15:30h | Dinar

15:30-17:00h | Fires amb cara i ulls. Eines i estratègies per artesans
Taula de debat a càrrec de: Alícia Roselló, Blaig Puig i Oriol Cesena
Moderador: Ricardo Domingo

17:00-18:30h | Fòrum de debat. Preguntes i respostes
Debat obert als artesans.
Moderador: Ricardo Domingo

18:30-19:00 | Conclusions
Posem fil a l’agulla

Coordinació i recursos humans: Judith Camps i Laura Constansó

 ATENCIÓ.  INSCRIPCIÓ TANCADA. PLACES EXHAURIDES. AFORAMENT COMPLET DE LA SALA.

PONENTS I MODERADOR DE LA JORNADA

Gemma Amat
Llicenciada en Belles Arts, Pintura per la UB. Ha cursat el CAP. Certificat d’Aptitud Pedagògica a la UPC , especialitzada en gestió d’institucions culturals i estratègies creatives, IESE i consultora Creativity Certification Program. ACTITUD CREATIVA. Va ser directora de Artesania Catalunya, Generalitat de Catalunya del 2006 al 2010 i directora de l’Escola Massana, UAB del 2010 al 2015. Professora titular de l’Escola Massana. Departament de Representació, d’Arts Aplicades i del Postgrau en Arts Aplicades Contemporànies. Experta en creativitat aplicada a l’artesania, al desenvolupament local i al turisme. Dur a terme nombroses col·laboracions amb diferents universitats i entitats, en formació, consultoria i cooperació internacional (BcnActiva, UPF, UdL, EOI, FAAOC, Ajuntament de Barcelona, Ministeri, ARTIOLA, FUNDESARTE).

Esperança Cases
Artesana perfumista ancorada en el gota a gota dels elements naturals. Especialista del perfum a mida i promotora en la interrelació del perfum amb altres manifestacions artístiques: dansa, pintura, teatre, música, exposicions….  Escollida una de les 40 perfumistes artesanes del món pel Museu Hammer de Los Angeles (2016).  Guardonada amb la plata als “Top Artisan Fragrances of the Year 2016” de EEUU (2016). Usuària de les fires nacionals i europees, com a mitjà de comercialització de les creacions que volen d’un tracte directe amb el consumidor o el prescriptor.

Oriol Calvo
És llicenciat en Geografia i Història, especialitat en Antropologia Cultural, per la Universitat de Barcelona i Màster en Gestió Cultural. Té formació en Gestió d’Institucions Artístics i Culturals per ESADE. És director gerent del Museu d’Argentona (Barcelona) i porta la direcció tècnica de l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica. Ha estat Coordinador General del Congrés de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica Barcelona 2016. Ha estat l’impulsor de la Fira Internacional de Ceràmica d’Argentona, que el 2015 va ser objecte d’un profund replanteig per a impulsar-la de nou, tot teixint noves aliances internacionals i canviant les dates i el format.

Xavier Villas
Va estudiar Periodisme a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Bellaterra. Posteriorment es va formar en Direcció Comercial i màrqueting i es va especialitzar en comerç exterior. Es va incorporar l’any 1995 com a Cap de Promoció al Centre Català d’Artesania, amb l’encàrrec de crear i desenvolupar l’àrea de promoció comercial de l’artesania.Al setembre de 2010 rep l’encàrrec de dirigir Artesania Catalunya, càrrec que ocupa en l’actualitat.

Manuel González Arias
Artesà autodidacta, marroquiner i decorador de cuir. Membre fundador de l’ Asociación Galega de Artesáns (AGA) on ha estat el responsable de la gestió els últims 30 anys, coordinant la major part de les seves activitats, entre elles més de 120 edicions de fires d’artesania a Galícia.  Ha creat i posat en funcionament la Marca Artesanía de Galícia, Apps Talleres Abiertos (Premi Fundetec 2013) i Obradoiros Abertos (Premio Nacional de Artesanía 2014). Presideix, des de Fa 25 anys, en representació de l’AGA, l’associació professional d’àmbit estatal Oficio y arte, Organización de los Artesanos de España (OAE), que desenvolupa projectes a nivell estatal i europeu i edita la revista especialitzada en artesania Oficioyarte en format paper (Premio Nacional de Artesanía) i digital. Participa en nombroses conferències i jornades sobre artesania a Espanya i Europa i rep la medalla FAD al 2004.

Concha Blanch
Mestra Artesana tèxtil. Es dedica professionalment des de fa més de 30 anys a la creació i comercialització dels seus dissenys a través de fires professionals tant a nivell nacional com internacional.
Ha participat com empresa artesana en nombroses edicions de fires a Madrid, Barcelona, París, Nova York, Dinamarca,… Guanyadora del premi Ramon Barbat Miracle al “MILLOR PRODUCTE COMERCIALITZAT L’ANY 2015-2016” Creadora de col·leccions exclusives per moltes empreses de Catalunya i de l’estat Espanyol Actualment ha obert una botiga de marca pròpia a Barcelona.

Blai Puig
Estudia a l’Escola Massana de Barcelona, iniciant-se en el camp de la joieria. Disseny i muntatges botigues als Museus més destacats i espais comercials i d’exposicions per institucions privades com públiques: Activista en diferents accions culturals i pedagògiques, jurat a diferents concursos i cursos a nivell nacional i internacional Assessor a entitats públiques, CIRE, ARTESANIA CATALUNYA, Federación Española de Deportes de Hielo, Patronat de Turisme de la Costa Brava Membre del comitè de Fira Barcelona (Expohogar) i Fira Madrid (Intergift) i assessor i dissenyador i muntatge de diferents espais de les Fires nacionals i internacionals (Frankfurt, Paris, Padova i Lisboa). Presentació del COBI i Dissenyador del Ram Olímpic, Se li concedeix la medalla FAD per la seva labor i col·laboració en el camp del disseny i les arts aplicades i,(presidència ,membre i junta de associacions i consell directiu del FAD) medalla FAD 25 anys de soci i concessió de la Cadena del cicles Mestres del FAD. Sel·lecció de la botiga de la Fundació Joan Miró de Barcelona en els PREMIS ARQIN-FAD 98

Oriol Cesena
Llicenciat en Administració i Direcció d’empreses. Especialitzat en màrqueting de petit format amb una àmplia trajectòria en el món del comerç urbà. Compagina la tasca de docència universitària en diferents universitats catalanes, on imparteix classes de distribució comercial, amb la direcció de la consultora FOCALIZZA, empresa dedicada a l’assessorament en màrqueting per al món local www.focalizza.com).Autor de nombrosos llibres vinculats al món del comerç i els mercats, dels que en destaca el Manual de comerç urbà, editat ja en segona edició per l’Associació Catalana de Municipis. Com a dada complementària, és fill d’escultor de talla de pedra que havia estat molts anys exercint com a professor de l’Escola Massana, i que l’any 2011 va ser distingit com a Mestre artesà.

Ricardo Domingo
Dissenyador de joies per l’Escola Massana de Barcelona, i titulat amb joieria i orfebreria per l’Escola Llotja. Només acabar els estudis dissenya i distribueix les seves creacions a les millors botigues del país realitzant nombroses exposicions i fires internacionals. Estilista i coordinador de reportatges de joies i complements per el Magazine de La Vanguardia, i creatiu de produccions fotogràfiques per catàlegs de publicitat. Professor de màrqueting d’imatge i marca en un postgrau de l’escola Massana i en el màster internacional “Braincelona”. Comissionat per COPCA-ACCIÓ en missions internacionals com a assessor en desenvolupament de producte, imatge i comunicació per pimes i empreses artesanes. Ha exposat i fet conferències en congressos nacionals i internacionals com a jurat del Podium Design de la fira Inhorgenta a Munich i curador de Ateliers d’art de France. Actualment especialitzat en missions internacionals mitjançant la Unió Europea (programa Al Invest) i assessor de les Nacions Unides (International Trade Center) en capacitació per empreses en disseny, imatge de marca i innovació i desenvolupament de l’artesania i la moda. Dirigeix, juntament amb un equip multidisciplinar de creatius, el seu propi estudi com assessors per diverses empreses de joieria. Va ser president dels Orfebres FAD 1999-2004, membre de la junta i president de la Secció de cultura del Col•legi de Joiers de Catalunya (JORGC). Acaba de ser nomenat curador de la Fashion Week de Bogotá  (Colòmbia).

Judith Camps
Mestra Artesana d’imatgeria festiva, presidenta de la FAAOC (federació d’associacions d’artesans d’ofici de Catalunya, presidenta de l’associació d’artesans d’Osona Introart, i sòcia d’A-FAD (artesans del FAD). Sòcia fundadora de Taller Gabins, una empresa creativa d’art i oficis especialitzada en escultura de la festa que ha complert 30 anys. Durant més de 25 anys combina l’ofici i la docència . Fundadora i directora de l’escola municipal d’arts plàstiques de Torelló, directora de l’escola Gabins, directora i coordinadora del CPO d’imatgeria festiva i del Monogràfic conservació, restauració i reparació de la imatgeria festiva a l’escola Massana de Barcelona. Ha donat ponències i participat en congressos i jornades nacionals d’artesania.
Ha format part de l’organització de jornades tècniques dins Artesanàlia de Manlleu, al museu d’art de la pell de Vic i a Artesania Catalunya de Barcelona. Ha col·laborat en l’organització del primer congrés nacional de País gegant a Olot: figures festives i mans creadores. Ha fet exposicions individuals i col·lectives a Barcelona, Vic, Capellades, Montesquiu i Tarragona.

Laura Constansó
Gestora cultural i llicenciada en arquitectura per la UPC. Compagina la tasca d’arquitecta amb la de gestió cultural en diverses entitats professionals i culturals. Des del 2013, és la gestora cultural de la FAAOC des d’on ha coordinat i gestionat els diferents projectes de la federació.Fundadora i membre de l’associació professional Terram, ha organitzat tallers i demostracions d’ofici per diverses entitats, i ha col·laborat en  l’organització de fòrums i jornades a Barcelona, Girona i Osona. Ha gestionat cursos formatius a diverses escoles i el CPO d’imatgeria  festiva a l’Escola Massana de Barcelona. Ha coordinat el disseny i el contingut de portals webs, com CRAFTCATALONIA per empreses artesanes, i dissenya muntatges expositius d’estands a fires i d’exposicions.

ORGANITZA

AMB LA COL·LABORACIÓ