AIXOPLUCS: Una exposició de Mercè Mir

Del 22 de gener al 28 de febrer 

L’ACC presenta l’obra de la ceramista Mercè Mir a la seva sala d’exposicions. Llicenciada en Magisteri per la Universitat de Barcelona, Mercè Mir estudia Arts aplicades en l’Escola d’Arts i Oficis “Llotja” de la mateixa ciutat, en l’especialitat de ceràmica. 

Amplia els seus estudis de ceràmica en l’Escola Forma i realitza diversos seminaris sobre l’alta temperatura, reflexes metàl·lics, cristal·litzacions, celadons o pastes amb professors com David Leach, Fernández Chiti, Sylvian Meschia, Teresa Gironès, Emmanuel Cooper, Judy Trim o Alison Tiker entre d’altres. 

Podem veure obres i murals de Mercè Mir tan a espais públics com privats i a llocs com Boston, Miami i Madison als EEUU, Munich, Colònia i Frankfurt a Alemanya o París a França. També a Barcelona, Girona, Begues o Palafrugell entre d’altres. 

Actualment és membre de l’Associació Ceramistes de Catalunya, entitat en la que ha participat activament com a membre de la junta directiva i cap de la Vocalia Artística fins el 2011. És Mestra Artesana, distinció que atorga la Generalitat de Catalunya als artesans en reconeixement a la seva trajectòria. 

Aixoplucs 

Voldria descriure la paraula “aixopluc”, títol de l’exposició que presento. És un cobert, un resguard que serveix a la gent del camp per descansar, per guardar somnis, records i que ells mateixos han construït pedra a pedra. Així són les barraques de pastor, nom popular que hi dona la gent de l’entorn. 

En sortir de l’aixopluc, els desperta el sol ixent, veient les esteles rosades dels núvols, la terra vermella acabada de llaurar, sentint el perfum de l’herba fresca i el vent que fa volar les fulles dels arbres, les gotes de la rosada en caure. Ja és de dia. 

Per dintre, el recolliment i el silenci en moments puntuals i el somni d’un nou dia, sentint la música de picarols i esquelles del ramat, apinyat esperant el seu pastor. 

Els sentiments pesen, la por és feixuga, però l’escalfor de la matinada i la llum del cel blau obren els sentiments que tenim guardats. 

Transmeto totes aquestes sensacions a l’argila refractària, al gres, la porcellana, engalbes i colorants. Les pinzellades són netes, espontànies, alegres… les meves mans lliures i al mateix temps fermes. Són els meus sentiments els que donen vida a l’obra. 

Mercè Mir 

Inauguració: dimecres, 22 de gener a les 19.30 h 

A l’Associació Ceramistes de Catalunya 

Curadoria: Rosa Vila-Abadal i Cristina Márquez 

Organitza: Vocalia d’Art Ceràmic Contemporani de l’ACC 

Amb la col·laboració de

Associació Ceramistes de Catalunya

Carrer Doctor Dou, 7. 08001 – Barcelona

Horari: De dilluns a divendres

Matins de 9:30 a 13:30h / Tardes de 17:00 a 20:30h 

Telèfon: 933 17 69 06 / acc@ceramistescat.org 

www.ceramistescat.org