Guillermina Morales

“Em dic Guillermina Morales.

Vaig néixer a Moià el 10 de Maig de 1973.Després d´estudiar el batxillerat vaig marxar a Barcelona on vaig entrar en contacte amb el món del ferro a l’Escola Taller del Parc del Laberint d´Horta.Allà vaig descobrir , l´any 1991 l´ofici de la Forja de la mà del mestre Adolfo López de Alarcón.

L´any 1993 vaig seguir perfeccionant els meus coneixements sobre la forja i el treball del ferro a L´Escola Taller del carrer Mineria, a la Zona Franca amb el Mestre Emilio López de Alarcón. Després de voltar per tallers de serralleria tot buscant la meva primera feina com a aprenent i de comprovar que el món de la forja era un món d´homes, vaig decidir instal.larme pel meu compte.

Finalment vaig trobar un taller al carrer Alegre de Dalt del barri de Gràcia, on vaig tenir la meva primera fornal i vaig començar la meva tasca artesana amb la col.laboració de l´escultor i treballador del ferro Toni Martínez. Durant aquest temps vaig realitzar els meus primers treballs en ferro per encàrrec per diferents establiments de la ciutat.

L´any 1996 vaig conèixer al Mestre Víctor Cunillera i Ferrandó, als cursos que aquest impartia a l´Escola del Gremi de Serrallers de Catalunya.Aquest va ser l´inici d´una relació d´intercanvi i col.laboració proessional que es va allargar durant molts anys.

Durant els anys següents vaig tenir l´oportunitat d´assistir a diversos cursos impartits pel Mestre Adolfo López de Alarcón i Victor Cunillera a l´Escola del Gremi. A l´Escola vaig conèixer a alguns forjadors amb els que he mantingut una estreta relació de treball i d´amistat des d´aleshores.

L´any 1998 vaig fundar la Companyia d´espectacles “Datura”, formada per 15 treballadors entre actors i tècnics. El treball de la Companyia em permetia aplicar els coneixements de forja acumulats al llarg d´aquests anys en el disseny i la construcció d´escenografies i elements d´atrezzo. Durant els dos anys següents vaig altenar el treball del ferro amb els espectacles teatrals de la companyia, fins que vaig decidir desfer-la i dedicar-me en exclusiva al treball del metall.

Vaig continuar treballant al meu taller de Gràcia fins l´any 2003, moment en que em trasllado al taller del Carrer Sant Ramón del barri del Raval. Al nou taller continuo amb les meves feines i iniciem juntament amb Víctor Cunillera, els primers cusos de forja adreçats a un alumnat heterogèni i de totes les edats.

En un espai d´un any i mitg vam realitzar un total de 4 cusos pels cuals van passar 32 alumnes de tota Catalunya.Alguns d´ells vàren iniciar en aquests la seva carrera dins del món de la forja i segueixen col.laborant en les nostres activitats.

A l´any 2005 s´inicien obres estructurals de la finca que afecten plenament a la zona del taller i celebrem el dia de la Forja per despedir els cursos. Després d´això vaig imprartir dos seminaris d´estiu a l´Escola D´Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona i donat que la meva intenció era la de consolidar l’ofici dins l’escola i veient que no hi havia interès per part de l’administració de l’Escola, vaig decidir continuar amb els cursos al meu pròpi taller, que ofereix en tot cas millors infraestructures per aquells que volen aprendre l’ofici,

Durant l’any 2010, em vaig començar a interessar pels processos antics de la producció del ferro i després de iniciar-me a França amb el mestre Ferdinando Nava, vaig continuar realitzant forns de reducció directa del mineral amb el meu company Miquel Segura, i en colaboració amb el Museu del Guix i Geologia de Vilobí del Penedès. Arrel d’aquestes experiències, actualment colaboro amb científics i arqueòlegs, com en Marc Boada (Tv3), en Pere Molera (UB), Toni Palomo (Arqueolític), Núria Salan (UPC) i altres.

En aquests moments continuo a Barcelona, treballant al meu taller del barri del Raval i promovent diferents cursos per garantir la transmissió de l’ofici i la qualitat de la seva realització de cara al futur.

Des de l’any 2009, he dut a terme 4 festivals internacionals de forja(Forja Viva), tres d’ells a Barcelona i un a la Vallferrera. Aquest festival, ha servit per atançar l’actualitat internacional de la Forja cap al nostra país per primer cop i per crear vincles amb nombrosos museus i universitats catalanes i amb molts forjadors i entitats rel.lacionades amb la forja d’arreu del món.

Sóc fundadora de l’Associació de Forjadors de Catalunya (AFoC) i tant amb la meva pàgina web, com amb molt del que desenvolupo professionalment, la meva tasca va encaminada a la cura i el reconeixement de l´ofici i el seu art dins l’actualitat.

En aquests moments tinc l’honor de rèbrer a grans mestres de renom internacional, que imparteixen cursos al meu taller, com ara Jadran Stenico (Itàlia) o Uri Hofi (Israel).”

C/ Sant Ramon 25 – 08001 Barcelona
Telèfon: 659 283 693
Pàgina web: www.tallerdeforja.net
E-mail: guilleforja@hotmail.com